Zdravlje probavnog sustava i idealna proizvodnja brojlera
On 24 siječnja, 2022
Komentari isključeni za Zdravlje probavnog sustava i idealna proizvodnja brojlera

U peradarskoj proizvodnji, zbog sve većih zahtjeva za ekonomskom isplativošću, dobrobiti životinja, sigurnosti hrane, smanjenja utjecaja na okoliš i zabranom antibiotskih promotora rasta, zdravlje gastrointestinalnog trakta postaje jedna od najbitnijih tema kojoj bi uzgajivači trebali pridati posebnu pažnju.
Zdravlje probavnog sustava nužno je za održavanje učinkovite i održive fiziologije gastrointestinalnog trakta. On ima probavne, apsorpcijske, metaboličke, imunološke te endokrinološke funkcije. Drugim riječima, poremećaji u probavi nerijetko imaju negativan utjecaj na cjelokupan organizam.
Kako bi se zadovoljili zahtjevi i održalo optimalno zdravlje probavnog potrebno je pridati pažnju sljedećim čimbenicima:
- Vođenje brige o matičnom jatu i valionici
- Biosigurnost – odvojenost i izoliranost farme od prirode, postupak čišćenja i dezinfekcije
- Higijena vode
- Program protiv kokcidioze
- Očuvanje sigurnosti hrane
- Uravnotežena formulacija hranidbe
- Implementacija NSP i enzima fitaze
- Stabilizatori crijevne mikroflore: probiotici
- Primjena organskih kiselina i esencijalnih ulja umjesto antibiotskih promotora rasta