Uncategorized

Njega kopita temelj zdravlja

Osnova za uspješnost proizvodnje inkubiranih jaja leži u kvaliteti rasplodnih jaja čiju kakvoću možemo odrediti oplođenošću, težinom, starošću, izgledom i čvrstoćom ljuske te sposobnošću valjenja.

Za inkubaciju se uzimaju jaja težine oko 50 grama. Za odvajanje jaja po težini možemo koristiti ručnu vagu ili ocjenu od oka.

Kako bi dobili optimalne rezultate valjenja jaja nebi trebela biti starija od tjedan dana. Trebaju se čuvati pri temperaturi od 15 do 18 stupnjeva, a relativna vlažnost zraka trebala bi biti 75 do 80 % s okretanjem jaja najmanje jednom dnevno. Što je dužina čuvanja jaja veća to je valjivost manja.

Što se tiče izgleda i čvrstoće ljuske, valjivost opada s odstupanjem jajeta od njegova elipsoidnog oblika pa se za rasplod ne ostavljaju izdužena jaja i jaja sasvim okruglog oblika. Važno je brinuti i o čistoći jaja. U inkubator ne smijemo stavljati jaja s tankom ljuskom zato što se lako lome i brzo gube vlagu što čini valjenje lošijim.

Kokošja jaja vale se prosječno za 21 dan. Dvadesetog dana inkubacije pile tzv. jajnim zubom počinje trugati ljusku oko tupog vrha jajeta, a kada to uspije oslobađa se iz ljuske i dolazi na svijet. U idućih nekoliko sati osuši se i spremno je za daljnji uzgoj.