Uncategorized

Posljedice toplinskog stresa u peradarstvu i kako se boriti s njima

Toplinski stres i perad 

Toplinski stres jedan je od najvažnijih okolišnih stresora i velik izazov za proizvođače peradi širom svijeta. Perad teško podnosi visoke temperature budući da je pokrivena perjem, pa je odvodnja topline od kože minimalna. Negativni utjecaji na organizam pilića i kokoši očitiju se u smanjenom unosu hrane, slabijem imunološkom odgovoru te posljedično padu kvalitete mesa i jaja.

Kako bi se ptice „ohladile“, pri dahtanju koriste poseban mehanizam (zračne vrećice) koji im pomaže u održavanju tjelesne temperature. Međutim, kod toplinskog stresa dahtanje postaje intenzivnije i dolazi do povećanog izdavanja ugljikova dioksida i povećanja pH krvi (respiracijske alkaloze), što za uzvrat koči dostupnost bikarbonata za mineralizaciju ljuske jaja i smanjuje vrijednost slobodnog kalcija u krvi, što za posljedicu ima pad kvalitete ljuske jajeta.   

Istraživanja su također pokazala kako brojleri uslijed toplinskog stresa unose čak za četvrt manje hrane, a prosječna težina pada za 33 %. Pri dugotrajnom izlaganju toplini uočeni su negativni učinci po odlaganje masti i kvalitetu mesa u brojlera. Umanjen je udio prsnog mišića, dok je udio bedrenog mišića uvećan, uz općenito smanjen sadržaj proteina i veći sadržaj masti u mišićju. Drugim riječima, ako se pravilno ne nosimo s toplinskim stresom kvaliteta proizvoda će biti manja, a s njime i cijena. 

Kako se boriti protiv toplinskog stresa ?

Za učinkovitu borbu s visokim temperaturama i toplinskim stresom možemo koristiti vitaminske dodatke, hladnu vodom i uređaje za rashlađivanje prostora. 

Vitamini

Dodavanje vitamina C i E kroz vodu za piće prva je crta obrane od štetnih posljedica toplinskog stresa. Vitamin C se dodaje kroz hranu ili još bolje vodu za piće. On vraća normalnu razinu kiselosti organizma te povećava resorpciju kalcija čime se vraća kvaliteta ljuski jajeta. Također, povećava konzumaciju hrane, snizuje kortikosteroide te povećava pohranu energije za razdoblje kada je primanje smanjeno.  Samo 20 mg na dan po piliću smanjuje smrtnost za 8 % i povećava konzumaciju hrane za čak 11 %. Vitamin E, koji se također koristi za  smanjenje posljedica izazvanih toplinskim stresom, posebno je pogodan za neslice jer povećava nesivost tijekom velikih vrućina i u nekim slučajevima povećava težinu jajeta. 

Hladna voda

Osim ova dva vitamina ne smijemo zaboraviti da pilići redovito dobivaju hladnu vodu. Ona hladi krv u velikim arterijama. Takvo rashlađivanje može spriječiti klonutost, koja je glavni uzročnik uginuća. Kokoši koje su pile hladnu vodu konzumirale su do 15 % više hrane i snijele 10 jaja više tijekom pokusnog razdoblja od 38 dana. Naravno ne smijemo zaboravit da su sustavi za napajanje potpuno čisti kako ne bi došlo do infekcija i bolesti jer pilićima i kokošima slabi imunitet zbog veliki vrućina. Za čišćenje sustava za napajanje možete korstiti Intracare Hydrocare.

Rashlađivanje prostora 

Još jedan od načina za borbu s toplinskim stresom je učinkovito rashlađivanje prostora. Objekti se mogu rashalditi na dva načina: vlažnim filterima i adijabatskim sanducima. Oba načina funkcioniraju na sličan način, ulazeći zrak se zasićuje vlagom i tada dolazi do gubitka topline. Rashlađivanje filterima je postupak kojim se porozirne ploče kupaju vodom a kroz njih struji zrak izvana u nastambu i u procesu se hladi. Filteri se obično postave na početak ili kraj objekta. Taj način je jeftiniji ali manje učinkovit. Hlađenje adijabatskim sanducima je najskuplji ali i najučinkovitiji princip hlađenja prostora. Može se koristiti na 3 načina: 1. grubo raspršivanje vode s tlakom do 8 bara 2. raspršivanje vode u struju ulazećeg zraka pomoću rotirajućeg diska 3. raspršivanje visokotlačnom pumpom. Zadnji način je i najbolji jer su čestice vode dovoljno sitne da ne utječu na stelju. 

Bio Pharm Vet ponuda vitamina za borbu protiv toplinskog stresa:

Lovit Cool Liquid – Vitamin C

Tekući dodatk za smanjenje toplinskog stresa. Sadrži kombinaciju minerala tragovina i vitamina C za sustavnu, kratkoročnu dopunu hranidbe kroz vodu za piće. Lovit Cool Liquid osigurava esencijalne elektrolite i posebno je namijenjen za upravljanje situacijama toplinskog stresa kod visoko proizvodnih jata peradi. 

Intra Mineral Se + vit. E 

Izvor lako dostupnog selena i vitamina E, dodatak za hranidbu peradi, u obliku višestruko djelotvornijem od uobičajenih izvora minerala i vitamina.

Za više infomacija i savjeta o tome kako poboljšati svoju proizvodnju javite se na info@bio-pharm-vet.hr ili kroz  naš kontakt obrazac.