Uncategorized

Mastitis- najčešća infektivna bolest krava i glavni uzročnik gubitaka u proizvodnji mlijeka

Mastitis je upala mliječne žlijezde uglavnom uzrokovana ulaskom bakterije kroz sisni kanal. Prema načinu zaraze mastitis dijelimo na kontaginozni i okolišni.

Kontaginozni se prenosi s krave na kravu a bakterije koje ga uzrokuju  obitavaju prvenstveno na vimenu i slabo su otporne u okolišu. Okolišni uzročnici, kao što i sama riječ kaže, se nalaze u okolišu u kojem krava obitava. Preko 20 različitih bakterija uzročnika možemo naći u stelju, izmetu i vodi. To su bakterije koje spadaju u skupine streptokoka i stafilokoka. Pojavi ove opake bolesti pridonose još i loši uvjeti smještaja i higijene, nepravilna ishrana, stres te ozljede vimena.

Osim na uzročnike mastitis se dijeli i na klinički i subklinički mastitis. Klinički se lakše prepoznaje jer se očituje u promjenama na vimenu, boji mlijeka (koja može biti od blago žute pa čak to crvene) i nastanku grudica u mlijeku. Ako se pažljivo promatra, mogu se primijetiti i promjene u ponašanju poput reakcije na stavljanje uređaja za mužnju ili općenita malaksalost. Subklinički mastitis teže je prepoznati pa se za takvu vrstu mastitisa koriste testovi. Prema nekim procjenama 1-3 % svih krava pokazuje kliničke znakove mastitisa a 50% mliječnih krava ima u prosjeku dvije četvrtine patogene bakterije.

Posljedice mogu biti velike i uzrokovati znatne gubitke u proizvodnji. Za čak 70 % svih gubitka u proizvodnji kriv je upravo mastitis. Posljedice mogu biti blaže poput smanjene proizvodnje ali i teže poput isključivanja krave iz proizvodnje ili uginuća. Dodatne troškove stvara i samo liječenje koje zna biti dugotrajno i skupo.

Ono što se može učiniti po pitanju prevencije mastitisa je optimalna higijena, higijena i samo higijena. Okoliš krave i vime moraju biti maksimalno čisti. To postižemo svakodnevnim čišćenjem štala, pranjem, sušenjem i  dezinfekcijom vimena prije i poslije mužnje, sprječavanjem ozljeda vimena te dezinfekcijom uređaja za mužnju. Veliku ulogu u održavanju higijene ima i prostirka, jer važno je da se i ona mijenja svaki dan i da krava uvijek boravi na čistoj površini. Također ne smijemo zaboraviti na pravilnu ishranu kojom jačamo imunitet životinje i izbjegavanje stresa. Ako se ipak dogodi da krava oboli odmah kontaktirajte veterinara kako bi se što prije započelo s terapijom i umanjilo posljedice bolesti.

Zaključno možemo reći da su sredstva za dezinfekciju vimena, redovita kontrola i održavanje štala čistim jeftinija opcija od troškova liječenja i gubitaka mlijeka. Zato ne zaboravite higijena, higijena i samo higijena.

Photo: Phil Greenhalgh